Comunicat de presă eveniment "Cum depășim stereotipurile de gen?", la București

Miercuri, Decembrie 10, 2014

Atelier Cum depășim stereotipurile de gen?

Primul eveniment al campaniei de conștientizare din proiectul Inovare socială pentru integrarea durabilă a femeilor pe piața muncii

Comunicat de presă

Marți, 9 decembrie 2014, Fundația pentru o societate deschisă, beneficiar al proiectului Inovare socială pentru integrarea durabilă a femeilor pe piața muncii împreună cu partenerul său, Centrul Parteneriat pentru Egalitate au organizat atelierul "Cum să depășim stereotipurile de gen. Bariere și provocări în viața femeilor din România”, primul eveniment dintr-o campanie de conștientizare cu privire la combaterea stereotipurilor de gen și promovarea egalității de șanse.

20 de participanți – profesori din licee bucureștene, profesori universitari, studenți și profesioniști din domenii variate au dezbătut în două sesiuni interactive influența stereotipurilor de gen prezente în literatură, muzică, cinematografie, presă, cât și în viața socială și personală a fiecăreia/fiecăruia.

Cu ajutorul formatorilor cu o vastă experiență în domeniul egalității de șanse, participanții au încercat să decodeze stereotipurile de gen din creațiile artistice românești și să discute efectele acestora asupra evoluției personale. Din perspectiva discriminării de gen au fost analizate pe scurt și peisajul media, scena politică și piața muncii din România. După o serie de exerciții de autocunoaștere și dezvoltare personală individuale și de grup, participanții au conchis că, într-adevăr, stereotipurile de gen au fost parte integrantă a socializării, educației și culturii din țara noastră, însă în ultimii ani există progrese vizibile la nivelul conștientizării și interesului față de egalitatea de șanse.

“Recent, România a fost retrogradată cu două locuri în clasamentul World Economic Forum (WEF) referitor la inegalitatea dintre femei și bărbați - pe locul 72 din 142 de state, iar statistic, femeile aflate în șomaj sau neocupate sunt mai numeroase decât bărbații, totodată, mai puține la nivel de middle și top management. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care considerăm esențială conștientizarea stereotipurilor de gen din toate domeniile, inclusiv piața muncii”, ne-au declarant organizatorii.

Proiectul transnațional Inovare socială pentru integrarea durabilă a femeilor pe piața muncii se desfășoară pe o perioadă de 18 luni, în parteneriat cu Fundația Pentru Incluziune și Coeziune Socială, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația Centrul Umanitar TISO și Fondazione Casa della Carità Angelo Abriani din Italia.

Proiectul Inovare socială pentru integrarea durabilă a femeilor pe piața muncii, implementat în perioada mai 2014 - octombrie 2015 este cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!, Axa prioritară nr. 6. „Promovarea incluziunii sociale”, DMI 6.3. „Promovarea egalității de șanse pe piața muncii”, număr de identificare proiect: POSDRU/144/6.3/S/135544.

Pentru mai multe informații, o puteți contacta pe Dana Dumitrescu-Iomer, Expert comunicare, prin e-mail la dana.dumitrescu@fundatia.ro sau 021 212 11 01.

Foto: